Wass Albert: Életem története (részlet)

 

"...Ősz elején New Yorkban voltunk éppen amerikai születésű feleségemmel, amikor szállodánkban felkeresett egy idősebb úriember. Bemutatkozott: Havas Emil volt a neve. Rémlett, mintha már hallottam volna ezt a nevet valamikor a messzi múltban, de nem emlékeztem, hogy hol és mikor. Vendégem jól megnézett. "Maga még fiatal" – mondta meglepődve, magyarul - "maga tehetséges ember! Egy javaslattal jöttem magához"- tette hozzá és azon nyomban elő is adta a javaslatát: írjak egy könyvet, úgy ahogy ők diktálják: egy magyarországi zsidó mindenféle megaláztatásnak és kínzásoknak van kitéve, de sikeresen kimenekül Amerikába. Itt szeretettel fogadják, megsegítik és hamarosan sikeres üzletember lesz belőle. A háború után itt New Yorkban összetalálkozik hajdani kínzójával, aki mint menekült érkezik ide, bár még mindég a náciknak dolgozik. . ." Félbeszakítottam.Kértem, hogy fordítsuk a beszédet angolra, mivel a feleségem nem ért magyarul.
Meglepődött kissé, de feleségemhez fordulva angolul mondta: Bocsásson meg, ezt nem tudtam. Maga intelligens asszonynak látszik. Született amerikai?" Feleségem bólintott. "Igen." "Nagyon jó" - mondta Havas úr - "az amerikaiak okos üzletemberek. Maga megért engem, biztos vagyok abban . . ." Havas Emil folytatta a mondókáját. "Ha ezt a könyvet megírja, a maga tehetségével és a mi utasításaink szerint, garantálom, hogy best sellert csinálunk belőle, filmre is felvesszük és maga legalább három-négy millió dollárt keres ezzel! " Nem kellett beszélnem. Arcomba nézett és tekintete elsötétedett. "De ha nem fogadja el ezt a barátságos javaslatot" - mondta fenyegetően - "akkor
soha egyetlen könyve sem jelenik meg ebben az országban!" Én már készen voltam egy hasonlóan barátságtalan válasszal, amikor skót-amerikai feleségem vidáman fölnevetett: "Ne beszéljen bolondságot" - nevetett Havas úr arcába. " Én nem vagyok emigráns, én itt születtem! Nekem ilyesmit ne mondjon Mister Havas, vagy mi a neve!" Nevetése fölbosszantotta látogatónkat. Elvörösödve nyújtotta ki a két kezét maga elé. "Asszonyom" - sziszegte. "Ennek az országnak a népe azt olvas, amit mi akarjuk, hogy olvasson. Azt lát, amit mi akarjuk, hogy lásson! Itt tartjuk a markunkban úgy az amerikai könyvkiadást mint a filmipart. Én csak azért jöttem ide, hogy segítsek
a férjén! De ha nem kell a segítségünk, nekünk így is jó!" Azzal megfordult a sarkán és becsapta maga mögött az ajtót.Színét se láttuk többet. Mikor azonban első angol nyelvű kéziratomat beküldtük az egyik ismertebb New York-i ügynöknek: egy héten belül már jött is vissza. "Sajnálom" - írta az ügynök - "az ön neve feketelistán van. Nincs az a kiadó, amelyik hozzá merne nyúlni." Feleségem már nem nevetett. Megpróbáltuk ügynökök megkerülésével egyenesen a kiadókhoz küldeni: visszajött mindenünnen. Havas Emil igazat mondott. Saját kiadóvállalatunk útján tudtuk csak kiadni minden könyvünket. Havas Emil neve azonban sokáig kísértett még. Megtudtam, hogy Kolozsvárról származott, megtudtam azt is, hogy még kis gimnazista koromban az Ellenzéknél dolgozott egy rövid ideig és azt is megtudtam, hogy miképpen került Amerikába: egy alkalommal a szerkesztő megszidta valamiért és haragjában Havas Emil kijelentette, hogy akár hiszik, akár nem, ő nem szorul mások jóakaratára. Fogadott, hogy három napon belül repülő-jegyet küldenek érte New Yorkból és egy hét múlva állása lesz a New York Timesnál. Még aznap délután lement a New York Kávéházba, ahol a román egyetemi hallgatók törzsasztala volt, beleköpött a diákvezér arcába s a román diákok véresre verték. De másnap reggel a világ valamennyi lapja, rádióállomása meghirdette a "borzalmas kolozsvári zsidóverést" és három napra rá megérkezett a repülőjegy Amerikába. Így jutott be Havas Emil a New York Times szerkesztőségébe..."

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelkina.blog.hu/api/trackback/id/tr624745335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fispá Géza 2013.12.05. 09:48:59

Tömény hazugságokkal megspékelt antiszemita agit prop osztály kiadványa.

Csak egy kérdés?
Miért kellett a hálás zsidóságnak eltartania az a Horthyt akinek a nevéhez 1 000 000 magyar ember ( zsidó és keresztény) halála fűződik. Hol voltak a hálás a zsidóktól rabolt vagyonnal külföldre szököttek???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Megértem, néhány "magatokfajtájának" még talán van lelkiismerete _ bocsi ha tévedtem_ és kínos a magyar vidéki zsidók teljes kiirtásáról olvasni..sajnos ez megtörtént és a nácik valamint a náci szimpatizánsok mosdatása eredménytelen...Itt Borsodban már csak elhagyatott zsidó temetők vannak, a nem náci önkormányzatok rendben tarják azokat.

Fispá Géza 2013.12.05. 09:50:53

Magyar, zsidó származású Nobel-díjasok.

Bárány Róbert orvos, Friedman Milton közgazdász, Gábor Dénes fizikus, Harsányányi C. János, közgazdász, Hevessy György és Pollányi, János, György, vegyészek, Elie Wiesel író..Wiegner Jenő atomfizikus,

Pick Márk a Pick szalámigyár megalapítója és világhírű termékének kifejlesztői..

Herz Ármin és fiai a Herz szalámi világhírű gyár fejlesztői, tulajdonosai..voltak.A szegedi paprikát a Kotányi János és Pártos Nándor tete világhírűvé..

Fischer Mór a herendi porcelán gyár megalapítója a párizsi világkiállításon elért sikere után nemességet nyert..”farkasházi” előnévvel..

Frommelr Rudolf a Frommer pisztoly feltalálója, akinek 150 találmámyát nemsséggel jutalmazták, „ fegyveneki „ előnévvel..munkatársa volt a Bolind Istók élc lapnak.

Lőwy Izsák a Károlyi grófok homok pusztáján 1835-ben bőrgyárat létesített, a munkásainak lakótelepet építtetett úgy hívták, hogy Újpest, az egyetlen magyar város amit zsidók alapítottak…a városalapítók utódai közül mintegy 16 000 –et deportált a hálás utókor.

Nemes Marcell Ő ajándékozta Mányoki Ádám közismert II. Rákóczi Ferenc fejedelem portréját a Szépművészeti múzeumnak.. Ő fedezte föl El Grecot a Prado pincéjében tartott képei alapján

Richter Gedeon a világhírűvé vált gyógyszer gyár megalapítója a a Kalmopirin feltalálója a nyilasok a Dunába lőtték...

Wolf Emil alapította meg a Chinoin máig sikeres másik világhírű gyógyszergyárunkat.

Rotschild Klára divatszalonjából öltözködött a kományzó úr egész családja..

Vámbéry Ármin, mohahamedám dervisként életveszélyt vállalva..kutatta a magyarok őshazáját.

három magyar zsidó..lord …:

Stein Aurél Lord Aurél India kutató, értékes könyvtárát a magyar Tudományos Akadémiára hagyta.

Káldor Miklós ( Lord Nikolas ) több államban a kormányok tanácsadója a magyar gazdaság stabilizációja idején felkérték a forint bevezetésének tervezésére.

Balogh Tamás ( Lord Tomas) a modern polgári közgazdaságtan kidolgozója az oxfordi egyetem tanára, energiaügyi miniszter a munkáspárti kormányban a 60-as években.

Goldzieher Vilmos az első magyarnyelvű szemészeti könyv írója, ő javasolta, hogy a 1868-ban, hogy a gyengélátó gyermekek számára külön iskolát hozzanak létre, speciális tananyaggal.

Korányi Frigyes báró a szabadságharc honvédfőorvosa, ő kezdeményezte a tüdővész elleni szervezett védekezést, a kísérleti belgyógyászat megalapítója, a budakeszi tüdőszanatórium létrehozója.

Korányi Sándor báró a modern vesekórtan világhírű megalapítója...elsőként alkalmazta a biokémia és a biofizika eredményeit 1944-ben a nyilasok megölték

Kresz Géza sebész a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület megalapítója.

Pikler Emi a modern csecsemő és gyermekgondozás magyar és nemzetközi iskolateremtője.

Hirschler Imre nőgyógyász. Aki a szegény betegeit ingyen kezelte, több népszerű-tudományos mű szerzője, a legismertebb .

"A nők védelmében " című

Fispá Géza 2013.12.05. 09:51:24

Pszihológusok, pszichiáterek

Alexander Ferenc a a pszichoanalízis meghonosítója Amerikában, a chikágói pszichoanalitikai intézet igazgatója.

Hermann Imre , Mérei Ferenc, Radó Sándor,Révész Géza,Szondi Lipót.

Szociológusok.

Jászi Oszkár, Mannheim Károly, Ormos Endre, Reitzer Béla,

Történészek

Hanák Pétar,Pollák Miksa, Sík Endre, Ránki György,

Zene

Szabolcsi Bence munkásságának köszönhető a zene történet mint önálló műfaj megjelenése.

Rosenthal Motke….aki csak élete végén kapott engedélyt, hogy magyar nevet választhasson…így is ismerik,
Rózsavölgyi Márk
A leghíresebb magyar zsidó zenész (1787-1848), a Nemzeti Színház megnyitása alkalmával játszott palotás szerzője volt. (Eredetileg egy klezmer banda vezetőjeként tevékenykedett.) aki a nemzeti tudatosodást elősegítő verbunkos zene utolsó nagy alakja volt

Akkor nézzük...ki mindenki nem volt ]judeobolsiplutokrata _a nyilas propaganda mókás összevonása_....hazaáruló?

Klein györgy a daganatimmunológia kutatója, 22 évesen már a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, később tanszékvezetője, a Nobel-díj bizottság tagja.

Kanitz Ágoston
A magyaróvári Gazdasági Akadémia és a kolozsvári egyetem botanika tanára 1869-ben ő tanított először hazánkban magyar nyelven természetrajzot..

Erdős Pál…matematikus, Jungreisz Emil matematika professzor szerint, a világon élő matematikusok közül..ő a legérdemesebb aki matematika Nobel-díjat kaphatna.. De nincs matematikai Nobel-díj.

Benedek Elek, a nagy mesemondó felesége.

És a fia Benedek Marcell irodalomtörténész

Germanius Gyula, Goldziher Ignác oriantalisták

László Ervin 15 évesen 1947-ben megnyerte a genfi zongoraversenyt, világszerte koncertezett 34 éves koráig, Azóta a filozófia professzora Az általános evolúció elmélet irányítás képviselője Római Klub tagja, a négykötetes világenciklopédia főszerkesztője .

Szerb Antal
Irodalom tudós és író
Föbb művei:

• Az angol irodalom kis tükre (1929)
• Magyar irodalomtörténet (1934)
• Rózsakereszt (1934); A Pendragon legenda (későbbi kiadások)
• Budapesti kalauz marslakók számára (1935)
• Hétköznapok és csodák (1936)
• Utas és holdvilág (1937)
• A királyné nyaklánca (1943)
• A világirodalom története (1941) stb írója,

A balfi koncentrációs táborban ölték meg.

Radnóti Miklós

Nem tudhatom

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el. (Nem tudhatom – részlet, 1944. január)

• Arthur Koestler
• Benedek Elek, a nagy mesemondó.

És a fia Benedek Marcell irodalomtörténész

Fispá Géza 2013.12.05. 09:52:00

Czóbel Béla festő
• Darvas Lili színésznő
• Déry Tibor író
• Fényes Adolf festő
• Frankel Leó iparos
• Füst Milán regényíró
• Gábor Andor író
• Goldberger Ferenc gyáriparos
• Goldziher Ignác tanár
• Hatvany Lajos író
• Hatvany Deutsch József nagytőkésa cukor ipar megteremtője Magyarországon
• Heltai Jenő hírlapíró
• Ignotus Pál hírlapíró
• Kabos Gyula szinész
• Kádár Béla festő
• Kadosa Pál zeneszerző
• Kálmán Imre zeneszerző
• Kármán Tódor egyetemi tanár,fizikus
• Karinthy Frigyes író
• Kner Izidor író és könyvkiadó
• Komlós Aladár író
• Kertész Mihály filmrendező
• Korda Sándor filmrendező
• Kovács Margit keramikus
• Moholy-Nagy László festő
• Molnár Ferenc regény- és színműíró
• Nagy Endre író, színházigazgató
• Reinitz Béla zeneszerző
• Rózsahegyi Kálmán színművész
• Rózsavölgyi Gyula zeneműkiadó
• Sík Sándor költő és tanár
• Szomory Dezső regény, színműíró
• Szondi Lipót idegorvos
• Zerkovitz Béla zeneszerző
• Zöld Márton honvédtábornok
• Királyhegyi Pál humorista
• Rejtő Jenő író
• Rodolfo bűvész
• Romhányi József költő
• Rózsavölgyi Márk a verbunkosok, és a palotás szerzője



Tolnai Simon aki a Tolnai Világlapját és a Világlexikont, Világtörténelmet, a Bazár c. divatlapot, a Délibáb színházi hetilapot..Mauthausenben végeztek vele is.

Légrády Imre és Ottó a mai Zrínyi nyomda alapítói.A Pesti Hírlap gründolói..

• Falk Zsigmond a a Pesti Könyvnyomda hozatta be az első szedőgépet..

• Végül a gyomai Kner család és a békéscsabai TevanAndor kiadói nyomdái.

A Monumenta Literarum.._ a rendszerváltás előtti nagy újrafelfedezéskor újra kiadták _ és a KNER Klasszikusok sorozat, amely könyvek nem maradtak el az európai könyvkiadás mögött.
A Kner könyvek _ csodák csodája _még ma sem hullnak darabokra, mint a minap vásárolt ilágtörténelem c. mű..

• Balázs Béla költő
• Baumgarten Ferenc Ferdinánd esztétikus
• Biró Lajos író
• Korda Sándor filmrendező
• Lesznai Anna költő és iparművész
• Magyar Lajos hírlapíró
• Rózsahegyi Kálmán színművész
• Rózsavölgyi Márk zeneszerző
• Salamon Béla színész, színígazgató
• Sík Sándor költő és tanár
• Szabolcsi Bence zeneesztétikus
• Székely Mihály operaénekes
• Szép Ernő költő, író
• Szomory Dezső regény, színműíró
• Szondi Lipót idegorvos
• Vámbéry Ármin orientalista és etnográfusa magyarság őshazájának felkutatója
• Adler Zsigmond Papp Laci edzője
• Zöld Márton honvédtábornok
• Zsolt Béla költő és hírlapíró
• Básti Lajos színművész
• Petschauer Attila olimpiai bajnok, munkaszolgálatosként vonult be, egy unatkozo őrmnester halálra kínozta
• Polgár Judit sakkozó
Polgár Zsuzsa sakkozó, világbajnok
Hajós Alfréd olimpiai bajnok, építész, a debreceni Arany Bika tervezője.
Székely Éva olimpiai bajnok
Karinthy Frigyes író, humorista
Ilosfalvy Róbert
Robert Capa
• Déry Tibor
• Salamon Béla
• Sebes Gusztáv az arany csapat edzője
• Arthur Koestler
• Szabó István (filmrendező)
• Konrád György író
• Korda Sándor fimrendező
• Kornai János közgazdász
• Kovács Margit kerámikus
• Gábor Zsazsa színésznő
• Radnóti Miklós költő munkaszolgálatos kivégezték
• Szepesi György sport riporter
• Szenes Iván szszerző
• Szép Ernő költő
Teller Ede az atom bomba egyik felfedezője
Balázs Béla filmrendező
Hatvany Lajos író
Hegedüs Géza irodalom tudós
Harry Houdini bűvész
Vámbéry Ármin jogtudós
• Markos József
• Mészáros Lajos
• Mező Ferenc
• Moholy-Nagy László
• Moldova György
• Molnár Ferenc
• Latabár Kálmán
süti beállítások módosítása