Hogy nézett ki a lakóhelyed 150 éve?

 

 

I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a : " Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme "-t - azaz a második, illetve Ferenc-féle országfelmérést, amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. 1819-től 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat.

A dokumentumokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és felpakolta a netre, méghozzá ügyesen összekötve a Google Mapsszel, osztott képernyőn. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat.

A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészeket is leköti.

 

  

Klikk ide és keresd meg a lakóhelyed!

http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelkina.blog.hu/api/trackback/id/tr924373908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása