Bomba hír: jogerősen pert vesztett a bank devizaügyben
2012-04-26 12:13:51
Bomba hír: jogerősen pert vesztett a bank devizaügyben

Bomba hír: jogerősen pert vesztett a bank devizaügyben

A mai napon másodfokon is pert nyert Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke az OTP Jelzálog Bank Zrt-vel szemben. Az ítélet kimondja: a bank nem számolhatta volna el a törlesztőrészletek forint összegét deviza eladási árfolyamon akkor, amikor a hitelt deviza vételi árfolyamon folyósította.


Tisztességtelennek minősítette a másodfokú bíróság (Szegedi Itélőtábla) ezt az eljárását a pénzintézetnek, mert így extra profithoz jutott a bank az adós kárára. Kötelezte egyben az egységes árfolyam meghatározására, ami azt jelenti, hogy a szerződésben foglalt összes devizával kapcsolatos ügyletet, - megegyezően a szerződésben foglaltak szerint -vagy vételi, vagy eladási, vagy középárfolyam valamelyikén köteles számolni.

 

Mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság a mai napon (2012.04.26.) az ettől eltérő pénzügyi elszámolást tisztességtelennek minősítette, így azt semmisnek kell tekinteni.  Az itélet  egyben kötelezi a bankot a túlszámlázások visszafizetésére.

 

Ezt az ítéletet akár precedens értékűnek is tekinthetjük, így tömeges perek indulhatnak meg jó eséllyel a bankok ellen.


Nézze meg mindeki a saját szerződését, hogy milyen árfolyamon (eladási, közép, vagy vételi), mikor és mit számolt el a bank.


Ami elgondolkodtató, hogy annyi ellenőrzés és vizsgálódás, oly sok civil panasz ellenére, a PSZÁF egyszer sem tartotta aggályosnak az ilyen típusú banki elszámolásokat.

Lázár János kiegyezett az Erste bankkal

kategória: Hazai
2012 április 26, csütörtök - 16:06 | szerző: mti
Címkék: lázár jános, erste bank, hódmezővásárhely, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Megújította megállapodását Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Erste Bank Hungary Zrt. szerdán; az új megállapodás biztonságos feltételeket teremt a városi önkormányzat számára a korábban kibocsátott kötvények visszafizetéséhez, illetve ez alapján a bank "nyugodt" hitelezőként tekinthet az önkormányzatra.

Közös közleményük szerint Lázár János polgármester és Jelasity Radován elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: az önkormányzat célja a kötvények visszafizetése, a banké pedig az, hogy a város fizetőképessége hosszú távra biztonságos legyen, illetve az önkormányzat a kötvényből származó hiteleket visszafizesse. Mint írták, a polgármestert az önkormányzat képviselő-testülete kedden hatalmazta fel a dokumentum aláírására.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly december 29-én - a fennálló szerződés alapján esedékes törlesztőrészletek megfizetése után - levélben fordult az Erste Bankhoz, a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérve a pénzintézettől. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab, 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben a svájci frank árfolyama meghaladta a 251 forintot.

Lázár János korábban elmondta: a pénzintézet tavaly decemberben, majd januárban a város megkeresésére levélben "ultimátumot adott az önkormányzatnak": 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és az önkormányzat között lévő szerződés feltételein. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény csaknem tízéves törlesztésének felelt volna meg. Lázár János az ultimátumot irreálisnak és megvalósíthatatlannak tartotta.

Ez év február 2-án a város közgyűlése egyhangú szavazással hatalmazta föl a polgármestert, hogy folytassa az egyeztetéseket a bankkal, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a svájci frank-forint árfolyam miatti veszteségek viseléséből az Erste Bank Hungary Zrt. is vállaljon részt.

Az önkormányzat akkori álláspontja szerint az egész Európát sújtó nemzetközi pénzügyi válság idején a bankoknak is részt kell venniük a kárenyhítésben, a terhek viselésében, fokozottabban együtt kell működniük ügyfeleikkel annak érdekében, hogy a közöttük lévő üzleti viszony mielőbb és mindkét fél számára elfogadható mértékű veszteség mellett rendeződjön.

KORÁBBAN ÍRTUK:  Lázár: Ultimátumot adott az Erste Bank

A Hódmezővásárhely devizakötvényeiből fakadó árfolyamveszteségek megosztását kéri az Erste Banktól Lázár János. Jogi útra terelné az Erste Bankkal kötött megállapodását, "együttműködésük hiányában" pedig akár az országgyűlés és a kormány segítségét is igénybe venné Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ahhoz, hogy mérsékelje az általa irányított Hódmezővásárhely devizatartozását - derül ki abból a nyilvános levélből, amelyet a fideszes politikus küldött a bank elnökének.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester szerint ezután választ kapott az Erstétől, de a bank elzárkózott az árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztásától. Az Erste engedne, ha az önkormányzat egyben visszafizetne tízmilliárd forintot, de az Lázár szerint irreális. Ezért azt kérte a város közgyűlésétől, hogy soron kívül tárgyaljon a kialakult helyzetről.

Az Erste Bank a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak adott válaszában egyértelműen elzárkózott az árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztásától, amelyet december végén kért a város - közölte Lázár János, a város fideszes polgármestere kedden.

Lázár közleménye szerint a bank 2011 decemberében küldött leveleiben azt írta, hogy 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és az önkormányzat között lévő szerződés feltételein. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény közel tízéves törlesztésének felel meg - közölte Lázár.

A politikus szerint az Erste Bank ultimátuma irreális, megvalósíthatatlan, mert nincs olyan magyar önkormányzat, amely 10 milliárd forint szabadon felhasználható készpénzzel rendelkezik. Lázár szerint a bank visszaél erőfölényével a devizaárfolyam ingadozása miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyenge önkormányzattal szemben, ugyanazt teszi, mint a lakáshiteleik megnövekvő törlesztőrészleteivel küzdő magyar polgárokkal tette.

Az Erste Bank megerősítette; hogy írásban megküldte válaszát Hódmezővásárhely polgármesterének. Annak tartalmáról azonban a bank- és üzleti titokra hivatkozva nem adtak további felvilágosítást. Korábban megkérdezték Lázár Jánostól, hogy felvetésére reagált-e az Erste Bank, választ azonban nem kaptak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat tavaly december 29-én fordult levélben az Erste Bankhoz a 2006-ban zárt körben kibocsátott svájcifrank-alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kérve a pénzintézettől. Az önkormányzat 2006-ban 694 darab 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. Az akkor 173,41 forintos árfolyamhoz képest decemberben a svájci frank árfolyama meghaladta a 251 forintot.

Lázár János korábbi közleménye szerint a város a hatályos szerződésnek megfelelően megkezdte a 2006-ban kibocsátott kötvény kamat- és tőketörlesztését, sem elmaradása, sem tartozása nincs a bank felé. Ezért a városvezető úgy véli, hogy "a hódmezővásárhelyi polgárok közössége nem partner, hanem adós az Erste Bank számára", akiket nem segíteni, hanem sarcolni kell.

Lázár közölte azt is, hogy a város közgyűlésétől a csütörtöki ülésen azt fogja kérni, hogy a testület soron kívüli sürgősséggel tárgyalja meg a kialakult helyzetet, és alakítsa ki álláspontját, amelyre javaslatot tesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelkina.blog.hu/api/trackback/id/tr644475727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása