Orbán: Kína segíthet kiásni Európát az adóssághalmok alól

kategória: Hazai
2012 április 26, csütörtök - 16:31 | szerző: mti
Címkék: orbán viktor, címkefelhő
Szóljon hozzá!
Európát adóssághalmok alól kell kiásni, s ebben olyan szövetségesekre van szüksége, mint Kína - mondta a magyar miniszterelnök Varsóban.

Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos a kínai és a közép- és kelet-európai kormányfők kerekasztal-beszélgetésén vett részt a lengyel fővárosban. A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a térség 16 országa képviseltette magát.

A magyar miniszterelnök - beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint - úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. "Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek" - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek.

A magyar miniszterelnök - beszédének a sajtó részére kiosztott leirata szerint - úgy vélte: Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. "Az új alapokra helyezett világban új szövetségek születnek" - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy az áttörést csak józansággal és szorgalommal lehet elérni, amelyek mind Kína, mind Közép-Európa számára fontos értékek. Az országok sikerességének zálogát a belső megtakarítások jelentik - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök aláhúzta: azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni "a külső adósságcsapdát, amelytől Magyarország például ebben a régióban a leginkább szenved". Orbán szerint a foglalkoztatottság magas szintre emelése és a jól működő pénzügyi szektor mellett az erős ipar biztosítja az országok sikerét.

Európának meg kell újulnia a szabadság, biztonság és jólét megtartásához - hangsúlyozta. A kormányfő kitért rá: az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy "testére szabott saját gazdaságpolitikát kövessen". Ilyen esetben, ha egy állam külső forrásokra szorul, akkor azokat diverzifikáltan veheti igénybe - tette hozzá Orbán Viktor beszédének a magyar sajtó részére kiosztott leirata szerint.

Félórás megbeszélést tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök szlovák kollégájával csütörtökön Varsóban. Robert Fico szlovák kormányfő hivatalba lépése óta először találkozott a két miniszterelnök. A megbeszélésen magyar részről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Kiss Róbert varsói magyar nagykövet vett részt.

A szlovák kormányfő még szerdán azt közölte, hogy a tárgyaláson csak gazdasági és szociális témákkal, illetve a kölcsönösen előnyös gazdasági projektekkel akar foglalkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelkina.blog.hu/api/trackback/id/tr694476218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása