A mai napon másodfokon is pert nyert Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke az OTP Jelzálog Bank Zrt-vel szemben. Az ítélet kimondja: a bank nem számolhatta volna el a törlesztőrészletek forint összegét deviza eladási árfolyamon akkor, amikor a hitelt deviza vételi árfolyamon folyósította.

 

Tisztességtelennek minősítette a másodfokú bíróság (Szegedi Itélőtábla) ezt az eljárását a pénzintézetnek, mert így extra profithoz jutott a bank az adós kárára. Kötelezte egyben az egységes árfolyam meghatározására, ami azt jelenti, hogy a szerződésben foglalt összes devizával kapcsolatos ügyletet, - megegyezően a szerződésben foglaltak szerint -vagy vételi, vagy eladási, vagy középárfolyam valamelyikén köteles számolni.

 

Mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság a mai napon (2012.04.26.) az ettől eltérő pénzügyi elszámolást tisztességtelennek minősítette, így azt semmisnek kell tekinteni.  Az itélet  egyben kötelezi a bankot a túlszámlázások visszafizetésére.

 

Ezt az ítéletet akár precedens értékűnek is tekinthetjük, így tömeges perek indulhatnak meg jó eséllyel a bankok ellen.

 

Nézze meg mindeki a saját szerződését, hogy milyen árfolyamon (eladási, közép, vagy vételi), mikor és mit számolt el a bank.

 

Ami elgondolkodtató, hogy annyi ellenőrzés és vizsgálódás, oly sok civil panasz ellenére, a PSZÁF egyszer sem tartotta aggályosnak az ilyen típusú banki elszámolásokat.

 

Legfrisseb hír: Újabb pert vesztett egy másik ügyben is immár jogerősen az OTP

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelkina.blog.hu/api/trackback/id/tr355364467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása