Botrányos felmérés a Facebookon

Ki ölte meg Jézust?

Bocsánatot kért olvasóitól egy dél-amerikai hírügynökség, amiért egy közvélemény-kutatásban arra kérte őket: válasszák ki a felsorolt nevek közül Jézus gyilkosát.

A dél-amerikai Fox arra kérte az olvasókat, hogy válasszanak Poncius Pilátus, a zsidó nép és a vallás arisztokratái közül. A Fox elnézést kért, amiért a zsidó népet is a lehetséges „gyilkosok” közé sorolta. A közvélemény-kutatás egyébként a Facebookon zajlott, és a National Geographic ismeretterjesztő csatorna karácsonyi különkiadás műsorát volt hivatott ily módon reklámozni.


Kétezer éves sérelmek

A Buenos Aires-i Simon Wiesenthal Központ szerint a felmérés rágalmazás, és azt a propagandát erősíti, amely révén az elmúlt kétezer évben a zsidóknak üldöztetésben volt részük.

A csoport felháborodásának adott hangot, szerintük nem kellene elővenni ezt a kérdést, hiszen a Vatikán azt 1965-ben megsemmisítette. Mint ismeretes, a II. vatikáni zsinat 1965-ben visszavonta a katolikus egyház Jézus „gyilkossági vádját” a zsidó nép egészével szemben.

Guadalupe Lucero, a Fox szóvivője elnézést kért a National Geographic nevében is, majd elmondta: a kompromittáló felmérést azonnal eltávolították, és intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a jövőben több ilyen incidens ne fordulhasson elő.

 

Az ártatlan megvádolása és elítélése

Krisztus Pilátus előtt (1881)
Szabó István: "Minden műalkotás valódi értéke az expresszivitásban fejeződik ki. Ez pedig itt a megkötözött, vádszékre hurcolt Jézus átadatása – a passio egyik lényeges mozzanata, amit maga Jézus jövendöl: az Embernek Fia Jeruzsálembe megy és halálra adatik, átadatik– tradíció! Az ember legrosszabb tradíciója – az ártatlan megvádolása és elítélése. A Krisztus Pilátus előtt éppen ezt a pillanatot ragadja meg és fejezi ki. Mert bár talán a jézusi alakot első pillantásra nem találjuk, ha azonban az alakot tekintetét, a kifejező kézmozdulatokat, a bontakozó erőszak dinamikus vonalait követjük, akkor azt játjuk, hogy ugyan nem Jézus áll a mértani középpontban, de őreá irányul az erőszaknak ez az átadás-átvétele, az adás-vétel, mely harminc ezüstön forog, egy rabszolga árán. (…)Ha hiányoljuk a feltámadásnak akárcsak szimbolikus jelét (amit a passió-festők azért rendre elrejtenek képeiken), úgy az a válaszom: az magában Jézusban mutatkozik – az ő alakján világlik át az üdvözítés és az örök élet nagy misztériuma."




Vallani mindig csak igazat lehet


Golgotha (1884)
„A felgomolyló sötétség már-már elrejti előlünk a kivégzést felügyelő római centurió alakját. Ő is a sötétedő és süllyedő szakaszban tartózkodik – de róla ezt írja az evangélista: „Látván pedig a százados, aki vele átellenben áll vala, hogy ekként kiáltva bocsátá ki lelkét, monda: Bizony, ez az ember Isten Fia vala!” (Márk 15:39) Ez a kiáltás az elismerés, és a hitvallás szava. Némelyek szerint csak az elismerésé: aki ott szenved és hal, már-már a mítoszok istengyermeke, nemes és dicső lélek. De inkább a hitvallás szava – transzparens szó, mert vallani mindig csak az igazat lehet, vallani hazugságot nem lehet, vallomás ez, igaz beszéd, hitvallás, mely mindig transzparens is. Akiről Keresztelő János azt mondta: néki fel kell emeltetnie, - ezen a vallomáson keresztül emeltetik legelőbb teljes méltóságára, éppen ott halálában.”

 

Íme az ember


Ecce Homo (1896)
„Itt most mindenki egyfelé tekint, Jézusra, akit politikai váddal hurcoltak Pilátus elő, s aki tudja, hogy ez a Jézus ártatlan, s úgy akarja őt szabadlábra helyezni, hogy megostoroztatásával, megcsúfolásával kielégíti a dühös vádaskodókat. Itt azonban már nemcsak vádlók vannak a színen, hanem követők is. A helyzet tehát nem ugyanaz. S ezt Pilátus mozdulata fejezi ki: íme, az ember. Íme, az ember? – Ahogy a megvert és megcsúfolt Jézus állt Pilátus mellett, a reá mutató mozdulat inkább ezt fejezi ki: íme, a tiétek. Visszaadom nektek. Ártatlan. Ártalmatlan. Visszaütni sem tud. Meztelen. Ami rajta van, kölcsöndicsőség, a gyarmati alattvalóra terített katonapalást. Íme, az ember.”

A bejegyzés trackback címe:

https://izraelkina.blog.hu/api/trackback/id/tr634806376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cavalcanti 2012.09.28. 09:25:40

Jézus tanai szolgáltatják az alapot ahhoz hogy kimondjuk : Teljesen másodlagos , hogy ki ölte meg őt . Ezred rangú kérdés . Aki ezen irányból közelíti meg a kérdést , az tévúton jár .
süti beállítások módosítása